Ik doe mee - interview Samen Creatief

Marlissa, stagiaire bij WelzijnsKompas, spreekt iedere maand met een deelnemer van een activiteit van WelzijnsKompas.

Deze maand sprak zij met Maria Smit; vaste deelnemer van de activiteit Samen Creatief in Plein28. Maria is opgegroeid in Heemstede en in 1980 naar Hillegom verhuisd. Maria is 65 jaar jong en haar passie is creatief bezig zijn. Daarom is zij blij met de vele (creatieve) activiteiten die in Plein28 worden georganiseerd. In verband met de lockdown zijn er een aantal activiteiten geannuleerd, maar gelukkig is er een manier gevonden om de activiteit Samen Creatief door te laten gaan, aldus Maria. Naast creatief bezig zijn, zijn zorg en maatschappelijke vraagstukken zaken waarin zij is geïnteresseerd. Ook bezoekt Maria graag het theater. Namens Marlissa, bedankt Maria voor het interview!

Aan welke activiteiten doet u mee?
Samen Creatief, de tekenlessen en sluit ik graag aan bij de vrouwengroep. Al deze activiteiten worden georganiseerd in Plein28.
Wanneer vinden de activiteiten plaats?
Samen Creatief is op de dinsdagochtend en donderdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. De vrouwengroep gaat nu helaas niet door, maar zodra het weer mogelijk is komt de vrouwengroep weer bij elkaar op de vrijdagochtend.
Wat vindt u zo leuk aan deze activiteiten?
Tijdens de tekenlessen teken ik nu mandala’s. Dat vind ik erg leuk om te doen, want ik hou erg van mandala’s; elke mandala is weer anders. Tijdens Samen Creatief haak ik bijvoorbeeld hartjes, die worden samen met andere mooie spulletjes in de potjes gestopt. Deze potjes worden dan weer uitgedeeld aan mensen die bezocht worden door de buurtwerkers van WelzijnsKompas. Zij gaan op Tour d`Amour en delen hartverwarmende post uit aan mensen om hen een hart onder de riem te steken. Het is toch mooi om op deze manier iemand blij te maken. Voor veel mensen is dit een onvoorspelbare, angstige en onzekere tijd.
Wat betekenen deze activiteiten voor u?
Vooral sociale ontmoeting. Fröbelen kan ik thuis ook, maar vooral het sociale stukje, de ontmoeting, zie ik als meerwaarde. Inspiratie opdoen en ideeën met elkaar te delen.
Welke activiteit(en) mist u nog in het aanbod van WelzijnsKompas?
Ik kan me eigenlijk niks bedenken. Ik ben tevreden met de activiteiten die er zijn en dat is natuurlijk alleen maar positief!
Is er ruimte voor eigen inbreng zodat u nog meer plezier beleeft aan de activiteiten?
Ik heb het al druk genoeg met waar ik allemaal mee bezig ben. Dus nieuwe ideeën voor activiteiten heb ik niet. Ik vermaak mij prima met het aanbod dat er is. Ik kan wel mijn eigen ding doen tijdens de activiteiten waar ik aan deelneem. Met nieuwe ideeën komen kan en mag altijd; daar staan de andere deelnemers en medewerksters van WelzijnsKompas voor open.
Wat maakt het dat u gemotiveerd blijft om mee te blijven doen aan de activiteiten?
De gezelligheid staat voorop. Veilig bij elkaar komen in de coronatijd en toch mensen blijven zien. Dat houdt mij nu zeker gemotiveerd.
Hoelang bent u al bekend met WelzijnsKompas?
Ik ben ooit begonnen als vrijwilliger en heb meegeholpen en meegedaan aan verschillende activiteiten. Toen WelzijnsKompas nog Welzijn Hillegom als naam had en gevestigd was in de Mariastraat heb ik ruim 2 jaar lang open eetkameravonden georganiseerd. Ik kijk hier graag op terug; het zijn mooie herinneringen.
Jaarlijks vul ik de vragenlijst in voor inwoners uit Hillegom en Lisse onder de 75 jaar. Deze vragen komen vanuit de gemeente en WelzijnsKompas. Ik denk dat welzijn al meer dan 20 jaar bekend terrein is voor mij.
Wat vindt u van de activiteiten en projecten van WelzijnsKompas?
Het is nu lastig omdat veel ideeën nu niet te realiseren zijn. Maar over het algemeen vind ik de activiteiten erg leuk. Soms is het wel moeilijk om deelnemers te vinden, maar dat deelnemersaantal zal vanzelf uitbreiden. Ook als alles weer mogelijk is natuurlijk. Veel mensen zijn gebaat bij groepsactiviteiten, ontmoeting is goed voor de mensen. Daar halen mensen voldoening uit.